keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Montako loimea tarvitaan 2,5 kpl hevoseläimellä?

Mitä tekee paras äiti helteisenä viikonloppuna? Pesee tietysti hevostemme loimet (ja nyt tuskailee kun matot on vielä pesemättä). Isämme "innostui" lähettämään oheisen kuvan Watsupissa ja esittämällä tietokilpailukysymyksen: "Montako loimea tarvitaan 2,5 kpl hevoseläimellä? Niitähän on tietysti 23 kpl." 

Loimien pesu ennen kaikkea. Matot sitten joskus, jos kelejä riittää...
Anteeksi nyt vain, mutta väärin meni! Joten tämä postaus on omistettu rakkaalle isällemme ja olkoon se toiselta nimeltään katsaus 2,5 kpl hevoseläimen vaatekaappiin. 

Tavaroiden katselmus ja puhdistus menossa. 
Varustehuoneen siivouksen yhteydessä kannoimme kaikki tavarat ulos pihamaalle tuulettumaan ja puhdistettavaksi. Samalla tietysti tuli vähän tavaraa blokattuakin, sillä aina tuntuu kertyvän nurkkii tätä-voin-joskus-vielä-tarvita -kategorian tavaraa. 


Siinä samalla sain inspiraation tämän postauksen tekemiseen, ja järjestelinkin sitten kaikki meidän loimet ulos tuulettumaan. Ikuistin tietysti tämän kaiken ja nyt saa vihdoin arvon isä-pappa vastauksen kysymykseensä, montako loimea tarvitaan. 

Oikealla Oonan ja Alpon loimet, vasemmalla Napin. 
Ensimmäiseksi tarkastellaan sadeloimia. Oonalla ja Alpolla on käytössää 5 kpl fleecevuorellisia sadeloimia, jotka ovat koossa 135 ja 145. Kummallakin on omassa koossaan kaksi Rainbusterin sadeloimea kaulakappaleella ja yhteishyvänä vanhempi HorseHousen sadeloimi. Napilla puolestaan on käytössä 4 kpl vedenpitäviä loimia: Rainbusterin fleecevuorellinen sadeloimi kaulakappaleella, vuoreton sadeloimi sekä Finntackin hieman paksummalla vuorella oleva sadeloimi. Kuvassa oleva vihreä HappyGoLucky loimi sai häätötuomion sen huonon vedenpitävyyden johdosta ja joutui siis roskakoriin. Yhteensä siis 5 + 3 sadeloimea. 

Kaulakappaleet
Kaulakappaleetkin järjesteltiin omaan riviinsä, josta löytyy vedenpitävät kaulaosat Rainbustereihin ja toppaloimiin. 


Ratsastusloimia on ihan sillä ajatuksella, että kilpailuissa eri osuuksille on mahdollista laittaa kuiva ratsastusloimi. Valikoimasta löytyy 2 kpl Hööksin heijastinloimea sekä 4 kpl muun merkin edustajia. Pääsääntöisesti kotikäytössä ovat olleet heijastinloimet, mutta kilpailuissa on inhottavaa laittaa märkä, kylmä tai pakkasella muotoonsa jäätynyt loimi hevosen selkään seuraavalle osuudelle. Siksi näitäkin tarvitaan ihan oma, erityinen määränsä. 


Toppaloimissa löytyy sekä fullneck- että perinteistä mallia. Nappi ei toppaloimia tarvitse, joten tämän kategorian loimet 6 kpl ovat Alpon ja Oonan omaisuutta. Valikoima on hyvä, vaikka kyseessä on ns. halpismerkin toppaloimet, kokoina 135 ja 145. Vasemmalla on ihan huippuhyvät ja molemmille istuvat Minimanista ostetut fullneck loimet, keskellä HorseHousen kaulakappaleelliset toppaloimet ja vasemmalla fullneck loimet. Kaikki ovat vedenpitäviä, hintaluokaltaan noin 70 €:n loimia ja oikein hyviä! Osa loimista on tullut perintönä, ja ovat edelleen täysin iskussa. Tässä ehkä syy, miksi emme ole koskaan haksahtaneet mihinkään tiettyy loimimerkkiin, koska näiden istuvuuden ja toimivuuden kanssa on vaan käynyt melkoisen hyvä tuuri. 

Tuskin olisi edes mainitsemisen arvoinen asia, mutta kaksi vasemman puoleista on Napin omaisuutta. 
Coolerit ovat kaikki fleeceä. Niitä on hevosille 5 kpl ja Napille 2 kpl (huomaa vasemman puoleinen ihan itse tehty hiittiloimi ponin nimellä varustettuna!) Jälleen kisoissa on näillekin käyttöä, jotta tauolle saa tarvittaessa kuivan loimen. Lisäksi talvella hikitreenin jälkeen loimia joutuu kuivatuksen yhteydessä vaihtamaan. Liilat kaulaloimet ovat kisakäytössä ja niitä käytetään kotona vain harvoin ja harkiten. 

Punainen on Napin, ettäs tiedätte!
Villaloimia löytyy hevosille 3 kpl ja Napille 1 kpl. Näistä ehdoton suosikkimme on oikeanpuoleinen Vanttu-vaarin perintö eli Vantun verskatakiksi nimetty Finntackin loimi. Ei tuon laadukkaampaa villaloimea olekaan ja voin vannoa, että uuden tuotannon loimet eivät ole mitään tämän laatuun ja kestävyyteen verrattuna. Sopii sekä Oonalle että Alpolle vaikka selän mitassa onkin hevosilla eroa. 


Fleeceloimia löytyy sekä edustus- että kotikäyttöön. Napilla on 3 kpl fleecepusakoita ja Oonalla ja Alpolla sitten loput 6 kpl. Näistä 4 kpl on vain kisakäytössä. 


Ötökkäloimet. Jokaiselle omansa. Vasemmalta alkaen Napin Thermo Masterin ihottumaloimi, Oonan Hööksin ötökkäloimi ja Alpon Horse Comfortin zeepraloimi. Sitten on Alpon mukana tullut Agrin ötökkäloimi vähän niin kuin varalla (loimessa ei vatsaläppää) ja reunassa sininen verkkoloimi kuivatukseen. Verkkoloimista emme ole koskaan perustaneet, mutta koska lahjoituksena tämä kyseinen loimi tuli, niin otettiinpahan se vastaan. Muutaman kerran käytetty ja kyllähän se kesällä kuivattaa kieltämättä aika hyvin. Yhteensä siis 5 kpl loimia tässä kuvassa. 


Tiedätkös isä, mitä löytyy varustehuoneen ylähyllyn laatikoista? Yllätyys!! Lisää loimia tietysti! Siellä majailevat harvoin käytössä olevat loimet, eli tallitoppaloimi, jota käytetty lähinnä talvella kuljetuksessa, paksumpi Vanttu-vaarin perintö Vanyar-kaulaloimi (lähinnä kuljetukseen), hiittiloimi sekä 3 kpl Finntackin enstex -loimia, joista löytyy sopiva koko jokaiselle. Näitä nyt lähinnä raviaikoina on käytetty, mutta jemmassa ovat ylähyllyllä. Yhteensä siis yllätyslaatikoissa majailee loimia 6 kpl. 

Pysyitkö laskuissa mukana, isä?
Lopuksi on yhteenvedon aika. Pysyitkö laskuissa mukana? 

Oikea vastaus isämme laatimaan tietokilpailukysymykseen on 51 loimea! Ja jos vielä tarkemmin haluaa analysoida, niin se 0,5 kpl hevoseläimistä tarvitsee 11 kpl loimia. 

Koska tässä kohtaa (ainakin isämme) kelaa postauksen kuvia uudestaan ja uudestaan epäillen tyttärensä matikkapäätä, perusteltakoon loimimäärää muutamalla pointilla: 

 • syksyn sateilla sadeloimet eivät kuivu yhdessä yössä, joten on oltava kuiva loimi seuraavan aamun varalle
 • talven sateilla toppaloimet eivät kuivu jne...
 • matkaratsastuskilpailuissa tietysti jokaiselle tauolle ja maaliin olisi suotavaa olla kuiva loimi ja vastaavasti eri osuuksille kuiva ratsastusloimi (muistat varmaan mitä märille loimille tapahtui näissä kisoissa)
 • yhden karsin pois ihan oma-aloitteisesti koska sitä ei tule koskaan käytettyä (Napin vihreä (vuotava) sadeloimi)
No ehkä hieman vähemmälläkin määrällä tulisi toimeen, mutta loppujen lopuksi "ylimääräisiä" ovat vain yllätys-laatikon loimet ja osa Napin fleeceloimista. 

Lopuksi vielä lohdutuksen sananen hiuksia päästään nyhtävälle isällemme: Kaikki ovat tarpeellisia, nyt niitä on hyvä määrä, lisää ei tarvita ja kaikille on tallissa merkitty paikkansa! Ja kyllä, näitä oli enemmän kuin satulahuopia mutta vain niiden lukumäärästä on meitä ohjeistettu

- Hilla

10 kommenttia:

 1. Näyttää Tutulta- määrät varsinkin! Mä laskin pari vuotta sitten kuivatusloimet ja niitä oli 16 kpl kahdelle hepalle ;DNA
  Ja sä unohdit tärkeimmän syyn - jos löytyy halvalla tai varsinkin hyvän värinen ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh heh. Totta! Alelaareista tekee joskus todella tarpeellisia löytöjä!
   -H

   Poista
 2. Ai kauhia mikä määrä. :D
  Mää olen semmonen "vähemmän on enemmän" -tyyppi ja sanoisin että tältä tontilta löytyy alle 10 hevosloimea (ja niistäkin 5 on kuljetus/edustuskäyttöön) ja tasan kolme poniloimea. Tai näin ainakin väitän kunnes lasken. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet kyllä saanut pidettyä määrän maltillisena, mut eiks se olluki niin et sää keräilit erivärisiä ämpäreitä ;)
   -H

   Poista
 3. Ai hitto muistan kun olit lähettänyt isällesi sen postauksen jossa oli mun pelkät satulahuovat..!! :D

  VastaaPoista
 4. Onkohan jokaisella naisimmeiselläkään vaatekaapissaan moisia vaatemääriä?
  No...läheltä heitäkin seuranneena kyllä näin taitaa olla.

  VastaaPoista
 5. Hei meillä on käytössä myös Elvi- vainaaln peruja tuo loistava Finn- Tackin villaloimi :D., tosin vihreällä kantilla!

  VastaaPoista